دستورالعمل پرداخت شهریه تکمیلی به اساتید تمام وقت واحدهای آموزشی حوزوی

  • شماره مصوبه: 1700
  • شماره جلسه: 13
  • تاریخ تصویب: ۱۴۰۱/۰۹/۳۰
  • تاریخ ابلاغ: ۱۴۰۱/۱۰/۱۸
  • مرجع تصويب: کمیته بودجه شورای عالی حوزه های علمیه
دستورالعمل پرداخت شهریه تکمیلی به اساتید تمام وقت [۱]واحدهای آموزشی حوزویمقدمهدر راستای اجرای مصوبه ۱۶۵۵ شورای عالی حوزه­‌های علمیه و به منظور ضابطه­‌مند نمودن نحوه پرداخت شهریه تکمیلی به اساتیدی که بنا به تشخیص خود و جهت ادای تکلیف در واحدهای آموزشی حوزوی با هماهنگی مدیران واحدهای مذکور، به تدریس دروس مصوب شورای عالی حوزه­‌های علمیه مشغول می­‌باشند، «دستورالعمل پرداخت شهریه تکمیلی به اساتید تمام وقت» به شرح ذیل تدوین گردید:ماده ۱. استاد تمام وقت: عبارت است از شخصی که با دارا بودن صلاحیت­‌های عمومی و اختصاصی مصرح در آیین­‌نامه­‌های مصوب شورای عالی حوزه‌­های علمیه و دستورالعمل­‌های مصوب مرکز مدیریت حوزه­‌های علمیه بنا به تصمیم خود در واحدهای آموزشی حوزوی حضور پیدا کرده و نسبت به تدریس دروس مصوب اقدام می­‌نماید؛ استاد مذکور از لحاظ ساعت تدریس و مشاوره تحصیلی، حداقل ۵ ساعت در روز، در مدرسه حضور فعال دارند؛ بین استاد تمام وقت و واحدهای آموزشی هیچ­‌گونه رابطه استخدامی متصور نبوده و کارپذیر محسوب نمی‌­شود؛ لذا واحد آموزشی صرفا وظیفه تدارک مدرس و هماهنگی بین استاد و طلاب را عهده­‌دار بوده و نسبت به استاد، کارفرما محسوب نمی­‌شود[۲]؛ البته استاد، موظف به  رعایت نظاماتی می­‌باشد که برای برقراری نظم و انضباط واحدهای آموزشی تدوین شده است.تبصره ۱: فعالیت اساتید به تناسب سطح تدریس به شرح ذیل خواهد بود:الف) اساتید سطح یک: ۴ ساعت تدریس دروس مصوب و یک ساعت مشاوره آموزشی، پژوهشی، تهذیبی و تربیتی؛ب) اساتید سطوح عالی: ۳ ساعت تدریس دروس مصوب و ۲ ساعت مشاوره آموزشی، پژوهشی، تهذیبی و تربیتی؛ج) اساتید دروس خارج: ۲ ساعت تدریس دروس مصوب و ۳ ساعت مشاوره آموزشی، پژوهشی، تهذیبی و تربیتی.تبصره ۲: در صورت وجود و استمرار شرایط مربوط به تدریس استاد و تأیید شورای آموزش واحد آموزشی، کرسی تدریس برای استاد ابقاء خواهد شد.
  1. اصطلاح تمام وقت صرفا ناظر به میزان حضور استاد در واحد آموزشی می‌­باشد.
  2. براساس سنت­ حسنه حوزوی، طلاب حوزه­‌های علمیه همواره برای تثبیت و تعمیق آموخته­‌ها و اثبات توانمندی­‌های خود نسبت به تدریس دروسی که تدرس نموده‌­اند اقدام می­‌کنند؛ در امر تدریس مرکز مدیریت حوزه­‌های علمیه و هیچ شخصیت حقیقی و حقوقی دیگر به عنوان کارفرما برای اساتید محسوب نمی­‌شوند، ایشان براساس احساس وظیفه و در جهت تحقق مأموریت‌­های خود و به صورت کاملاً مختار نسبت به تدریس اقدام می­‌نمایند.
ماده ۲. به اساتید موضوع این دستورالعمل، ماهانه مبلغی به عنوان «شهریه تکمیلی اساتید» طبق جدول ذیل پرداخت می­‌گردد. این پرداخت به دلیل عدم وجود قرارداد و فقدان رابطه کارفرمایی و کارپذیری به عنوان مزد، حقوق یا حق‌­الزحمه نمی­‌باشد، بلکه ماهیت آن ماهیت شهریه‌­ای است که بنابر سنت­‌های حوزوی به حوزویان جهت انجام وظایف حوزوی پرداخت می‌­شود.
مبلغ پایه شهریه تکمیلی به ازای هر ساعت (به ریال)معیار و درصد قابل افزایش مبلغ پایه شهریه تکمیلی
تحصیلاتسطح مجوز تدریسسنوات تدریسفعالیت­های پژوهشیارزشیابی ضمن خدمتشرکت در کارگاه­های دانش افزاییکمک هزینه اولاد
اتمام سطح ۲(مدرک)اتمام دروس سطح ۳اتمام دروس سطح ۴ *مقدمات (پایه ۱ تا ۳)سطح یک (پایه ۴ تا ۶)سطح ۲ (پایه ۷ و ۸)سطح ۳(پایه ۹ و ۱۰)خارج فقه و اصول یا خارج دروس تخصصیبه ازای هر سال تدریس ۲ درصد و حداکثر تا ۳۰ سالبراساس دستورالعمل مصوب حداکثر تا سقف ۲۵ درصدخوبخیلی خوببه ازای هر ۲۰ ساعت شرکت در کار گاه دانش افزایی ۲ درصد و حداکثر تا سقف ۳۰  درصد۱۰ درصد مبلغ پایه به ازای هر فرزند
۲۰۰/۰۰۰۲۰۳۰۴۰۴۰۵۰۶۰۱۰۰۱۶۰۳۰۳۵
 تبصره ۱: به اساتیدی که علاوه بر اتمام دروس سطح ۳ و سطح ۴ دارای مدرک سطح ۳ و سطح ۴ نیز می­‌باشند، به ازای مقطع سطح ۳، ۵ درصد و مقطع سطح ۴، ۱۰ درصد به مبلغ پایه جدول فوق اضافه می­‌گردد[۱].تبصره ۲: حدأکثر سن برای فرزندانی که از بابت ایشان، اساتید از مزایای کمک هزینه ­اولاد موضوع این جدول استفاده می‌­کنند، برای اولاد ذکور به شرط عدم اشتغال و عدم ازدواج و ارائه گواهی مبنی بر ادامه تحصیل تا ۲۵ سال تمام و برای اولاد اناث به شرط عدم اشتغال تا زمان ازدواج خواهد بود.تبصره ۳: سوابق اساتیدی که به صورت ساعتی و نیمه وقت در واحدهای حوزوی تدریس داشته­‌اند در صورت همکاری تمام وقت، به نسبت میزان کارکرد اساتید تمام وقت در هرسال (حداقل ۶۰۰ ساعت در سال) محاسبه و لحاظ خواهد شد؛ دستورالعمل نحوه محاسبه سوابق تدریس توسط معاونت آموزش حوزه‌­های علمیه تهیه و به تأیید مدیر حوزه­‌های علمیه و دبیر شورای عالی حوزه‌­های علمیه خواهد رسید.تبصره ۴: فعالیت­‌های پژوهشی اساتید تمام وقت در راستای علوم حوزوی یا پژوهش‌­های مورد نیاز حوزه براساس دستورالعملی که توسط معاونت پژوهش حوزه­‌های علمیه با همکاری معاونت آموزش حوزه­‌های علمیه تهیه و به تأیید مدیر حوزه‌­های علمیه خواهد رسید؛ در سقف درصد تعیینی جدول فوق محاسبه و پرداخت می‌­گردد؛ حداقل ۱۵ درصد از افزایش مربوط به فعالیت­‌های پژوهشی باید به صورت سالانه و با لحاظ پژوهش صورت گرفته در موضوع تدریس، باشد؛ تفصیل این موضوع در دستورالعمل
  1. ۱. در صورت دارا بودن مدرک سطح ۴ فقط ۱۰ درصد به مبلغ پایه اضافه می‌­گردد؛ و از بابت دارا بودن مدرک سطح ۳ امتیازی لحاظ نمی­‌شود.
*  قبولی در ۴ مصاحبه خارج فقه و ۴ مصاحبه خارج اصول.مربوطه خواهد آمد.تبصره ۵: دستورالعمل ارزشیابی اساتید توسط معاونت آموزش مرکز مدیریت حوزه‌­های علمیه تهیه و به تأیید مدیر حوزه‌­های علمیه خواهد رسید.ماده ۳. مبلغ پایه شهریه تکمیلی اساتیدی که در مناطق کمتر توسعه یافته و تلفیقی مشغول به تدریس می­‌باشند، حداکثر تا سقف ۱۳۰ درصد قابل افزایش می­‌باشد.تبصره: دستورالعمل مربوط به این ماده توسط مرکز مدیریت حوزه­‌های علمیه تهیه و به تأیید کمیته بودجه شورای عالی خواهد رسید؛ در دستورالعمل مذکور، تحفظ بر سقف دریافتی اساتید موضوع مصوبه ۱۶۶۷ شورای عالی حوزه­‌های علمیه صورت خواهد گرفت.ماده ۴. کمک هزینه ایاب و ذهاب(در ایام حضور) به مبلغ ۲۰۰/۰۰۰ ریال، فقط برای یک­بار در روز، به مبلغ شهریه تکمیلی استاد اضافه خواهد شد؛ در صورت تأمین وسیله ایاب و ذهاب توسط واحد آموزشی، این کمک هزینه پرداخت نمی‌­شود.ماده ۵. خدمات تکریمی زیر، به اساتید موضوع این دستورالعمل، پرداخت می‌شود:۱) پرداخت مبلغ ۵۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال در صورت فوت استاد، به همسر ایشان؛تبصره: درصورت فقدان همسر و وجود فرزندان تحت تکفل این مبلغ با تشخیص معاونت­‌های آموزش و منابع انسانی و پشتیبانی به فرزندان پرداخت خواهد شد.۲) پرداخت شهریه تکمیلی استاد متوفی به مدت ۶ ماه به صورت ماهیانه به همسر ایشان؛تبصره: درصورت فقدان همسر و وجود فرزندان تحت تکفل این مبلغ با تشخیص معاونت­‌های آموزش و منابع انسانی و پشتیبانی به فرزندان پرداخت خواهد شد.۳) پرداخت شهریه تکمیلی به استاد در دوران بیماری و نقاهت، حداکثر به مدت ۴ ماه؛۴) پرداخت شهریه تکمیلی به اساتید معمر و از کار افتاده که به علت کهولت سن یا بیماری قادر به تدریس نبوده و حداقل دارای ۱۵ سال سابقه تدریس تمام وقت با مجوز تدریس می­‌باشند؛ حداکثر به مدت ۶ ماه؛۵) پرداخت هدیه‌ای تا سقف حداکثر ۵/۰۰۰/۰۰۰ریال به خانواده اساتید، در هر سال به مناسبت ولادت حضرت زهرا(س)؛۶) پرداخت کمک هزینه مسکن، ماهیانه به مبلغ ۵/۰۰۰/۰۰۰ ریال، به اساتید غیر بومی فاقد مسکن که از استاد سرا استفاده نمی‌­کنند؛۷) عیدی پایان سال در سقف عیدی کارمندان واحدهای حوزوی براساس دستورالعملی که توسط معاونت آموزش و دفتر برنامه­‌ریزی و نظارت حوزه‌­های علمیه تهیه و به تأیید مدیر حوزه­‌های علمیه خواهد رسید؛ پرداخت می­‌شود.ماده ۶. فوق العاده ایثارگری به اساتید تمام وقت براساس جدول ذیل محاسبه و پرداخت خواهد شد:
جانبازیجبههاسارت و فرزند شاهددرصد قابل افزایش مبلغ پایه ماهیانه
جانبازی تا ۲۰ درصدجبهه ۳ تا ۱۸ ماهفرزند شاهد اسارت تا ۶ ماه۵ درصد
جانبازی ۲۵ تا ۳۵ درصدجبهه از ۱۹ تا ۳۵ ماهاسارت از ۷ ماه تا ۱۸ ماه۱۰ درصد
جانبازی ۴۰ تا ۵۵ درصدجبهه از ۳۶ تا ۵۵ ماهاسارت از ۱۹ ماه تا ۳۰ ماه۱۵ درصد
جانبازی ۶۰ تا ۷۰ درصدجبهه از ۵۶ تا ۹۰ ماهاسارت از ۳۱ ماه تا ۶۰ ماه۲۰ درصد
جانبازی از ۷۵ درصد به بالاجبهه از ۹۱ ماه به بالااسارت از ۶۱ ماه به بالا۲۵ درصد
تبصره: در صورتی که استاد، از اجتماع حالات جدول فوق برخوردار باشد، بالاترین امتیاز مربوط به یکی از آنها، مبنای تعیین فوق‌­العاده ایثارگری قرار می‌گیرد.ماده ۷. گزارش ساعات تدریس، حسب اقتضاء به صورت ماهیانه یا نیم سالی، توسط معاونت آموزش واحد حوزوی، تهیه می­‌شود و جهت درج در پرونده اساتید، در دستور کار امور مالی واحد آموزشی قرار می‌گیرد.ماده ۸. به اساتیدی که در فصل تابستان در واحدهای آموزشی جهت انجام فعالیت­‌های آموزشی، پژوهشی و تهذیبی با دعوت واحد آموزشی به مدت حداقل ۱/۵ ماه اعلام آمادگی نمایند، شهریه تکمیلی به میزان سه ماه تابستان مانند ماه­‌های ایام تحصیل پرداخت خواهد شد؛ و در صورت عدم اعلام آمادگی استاد برای همکاری با واحد آموزشی یا انصراف ایشان جهت فعالیت در ایام تعطیلات تابستان، شهریه تکمیلی پرداخت شده به استاد در این ایام به میزان ۳۰ درصد کاهش خواهد یافت؛ ضوابط مربوط به نحوه محاسبه و اجرای این ماده توسط معاونت آموزش حوزه‌­های علمیه ابلاغ می­گردد.تبصره: تعطیلات تابستان براساس تقویم آموزشی ابلاغی از طرف معاونت آموزش حوزه­‌های علمیه خواهد بود.ماده ۹. عدم حضور اساتید موضوع این دستورالعمل در ایام تحصیلی در صورت ضرورت با تأیید واحد آموزشی تا سقف۱۰ روز، بلامانع می­‌باشد.ماده ۱۰. تعیین حد نصاب تعداد طلاب کلاس درس جهت پرداخت شهریه تکمیلی به اساتید تمام وقت، براساس پیشنهاد معاونت آموزش­ حوزه‌­­های علمیه و تأیید مدیر حوزه­‌های علمیه به صورت سالانه و حسب اقتضای واحد آموزشی، خواهد بود.ماده ۱۱. تعطیلات موردی مرکز مدیریت حوزه­‌های علمیه، که توسط مدیر حوزه­‌های علمیه ابلاغ می­‌گردد؛ برای اساتید مشمول این دستورالعمل به عنوان ایام تحصیلی لحاظ خواهد شد.ماده ۱۲. حداکثر ساعات فعالیت قابل محاسبه برای اساتید موضوع این دستورالعمل ۱۳۰ ساعت در ماه می­‌باشد.ماده ۱۳. شهریه تکمیلی نهایی برای هر ماه در چارچوب ذیل محاسبه و پرداخت می­‌گردد:میزان حضور در هرماه * (مبلغ پایه * مجموع ضرایب مکتسبه استاد) = شهریه تکمیلی هر ماهماده ۱۴. پرداختی به اساتیدی که در حال گذراندن دوره خدمت(استاد سرباز) می­‌باشند؛ برابر آیین‌­نامه ستاد کل نیروهای مسلح خواهد بود.تبصره ۱: استفاده از ظرفیت استاد سرباز، در موارد ضروری با پیشنهاد معاونت آموزش و تأیید مدیر حوزه­‌های علمیه صورت می­‌پذیرد. مشروط بر اینکه که سطح دریافتی ایشان به میزان شهریه تکمیلی استاد همان مقطع(با فرض همسانی شرایط) و یا کمتر از آن باشد.تبصره ۲: خدمات تکریمی این دستورالعمل به اساتید موضوع این ماده تعلق می­‌گیرد.ماده ۱۵. طرح سؤال کلاسی و تصحیح اوراق آن، جزء وظایف استاد است و شهریه ای در این مورد به اساتید، تعلق نمی‌­گیرد.ماده ۱۶. حضور استاد در جلسه امتحان معادل ساعت تدریس، محاسبه و پرداخت می­‌شود.ماده ۱۷. اساتید تمام وقت واحدهای آموزشی اعم از مدارس علمیه، مراکز تخصصی، موسسات آموزش عالی، مدارس عالی، مشمول شهریه تکمیلی موضوع این دستورالعمل می­‌باشند؛ در واحدهای آموزشی غیروابسته این شهریه‌­ها  توسط مسئولین واحدهای آموزشی(مؤسس) پرداخت می­‌گردد. مرکز مدیریت حوزه­‌های علمیه می­‌تواند بخشی از شهریه تکمیلی اساتید واحدهای آموزشی غیروابسته را، پرداخت نماید.تبصره: در صورت پرداخت بخشی از شهریه تکمیلی اساتید واحدهای آموزشی غیروابسته توسط مرکز مدیریت حوزه­‌های علمیه؛ تعیین سهم پرداختی مرکز مدیریت حوزه­‌های علمیه به هر واحد آموزشی غیر وابسته، با تأیید مدیر حوزه­‌های علمیه خواهد بود.ماده ۱۸. شهریه تکمیلی و خدمات تکریمی به اساتید موضوع این دستورالعمل، مادامی که تحت شمول خدمات مرکز خدمات حوزه­‌های علمیه می­‌باشند، تعلق می­‌گیرد.تبصره ۱: استفاده از اعضای هیئت علمی، کادر اداری و کسانی که دارای حقوق ثابت و مستمر می‌­باشند به عنوان استاد تمام وقت ممنوع می­‌باشد.تبصره ۲: در صورت ضرورت و با تأیید مدیر حوزه‌­های علمیه استفاده از ظرفیت بازنشستگانی که توانایی و شرایط تدریس را دارند، به عنوان استاد تمام وقت، بلامانع می‌­باشد.ماده ۱۹. افزایش مبالغ موضوع این دستورالعمل به صورت سالانه و براساس مصوبه کمیته بودجه شورای عالی حوزه‌­های علمیه خواهد بود.ماده ۲۰. این آیین‌نامه، در ۲۰ ماده و ۱۷ تبصره، در تاریخ ۱۴۰۱/۰۹/۳۰ به تصویب کمیته بودجه شورای عالی حوزه‌های علمیه رسید و برای واحدهای آموزشی حوزوی، در صورت وجود اعتبار، از تاریخ ابلاغ، لازم ‌الاجرا است.

اسناد پشتیبان

سه شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳