-
شماره مصوبه: 1620
-
شماره جلسه: 118
-
تاریخ تصویب: ۱۴۰۱/۰۲/۳۰
-
تاریخ ابلاغ: ۱۴۰۱/۰۳/۲۹
-
مرجع تصويب: شورای عالی حوزههای علمیه
مقدمهبه منظور تثبیت و تقویت جایگاه راهنمایان تهذیبی تربیتی به عنوان شخصیتی تأثیرگذار در هدایت علمی و تربیتی طلاب حوزههای علمیه، ارائه خدمات راهنمایی مطلوب و بهموقع به طلاب، پیشگیری از آسیبهای احتمالی تربیتی و تهذیبی و کمک به رفع آسیبهای وارده و نیز نظاممندسازی و ساماندهی جذب و بکارگیری ایشان «آییننامه جذب و بکارگیری راهنمایان تهذیبی تربیتی در واحدهای حوزوی» به شرح ذیل تدوین گردید.
ماده ۱: راهنمای تهذیبی- تربیتی در این آیین نامه عبارت است از: دانش آموختهای حوزوی، برخوردار از سلامت اعتقادی و اخلاقی، روحیه انقلابی، دانش، تجربه و مهارتهای لازم در حوزه تهذیب و تربیت، که از طریق ارتباط مؤثر، طلاب را در امور تهذیبی- تربیتی راهنمایی و همراهی نموده و به حل مشکلاتشان کمک مینماید.
ماده ۲: سیاستهای حاکم بر جذب، برنامهریزی و فعالیت راهنمایان تهذیبی- تربیتی
- اهتمام به جذب و بکارگیری روشمند و ضابطهمند راهنمایان دارای توانمندیهای لازم؛
- اهتمام به توانمندسازی و بهروزرسانی دانش، اخلاق و مهارت راهنمایان با رویکرد اسلامی؛
- تلاش جهت شناسایی سنتهای اخلاقی- تربیتی سلف صالح جهت بهرهگیری از آنها؛
- توجه جدی به اصل جدایی ناپذیری تهذیب و تربیت از سایر فعالیتهای حوزوی در برنامهریزیها؛
- توجه به اصل تقدم پیشگیری بر درمان در امر راهنمایی تهذیبی- تربیتی؛
- تأکید بر اعتدال و تناسب برنامهریزی در ارائه مطالب تهذیبی- تربیتی و پرهیز از افراط و تفریط؛
- اولویت جذب راهنمایان تهذیبی- تربیتی از بین اساتید آموزشی مدارس علمیه؛
تبصره: در صورت عدم جذب راهنمای تهذیبی- تربیتی از بین اساتید آموزشی همان واحد آموزشی، میتوان از ظرفیت اساتید آموزشی سایر واحدهای آموزشی منطقه استفاده نمود.
ماده ۳: شرایط عمومی جذب راهنمایان تهذیبی- تربیتی
- برخورداری از تقوا و صلاحیت اخلاقی لازم برای راهنمایی و مشاوره؛
- التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی و ولایت فقیه؛
- عدم گرایش به باندها، گروهها و نحلههای منحرف و دارای شذوذ اعتقادی، اخلاقی و رفتاری؛
- سلامت فکری و اعتقادی؛
- تلبس به لباس مقدس روحانیت؛
- سلامت و توانایی جسمی و روحی لازم برای راهنمایی و مشاوره؛
- تأهل؛
- اتمام دروس سطح ۳ (کتبی و شفاهی) برای مدارسی که طلاب آنها از متوسطه دوم پذیرش شدهاند و اتمام دروس سطح ۴ (موفقیت در ۴ مصاحبه فقه و ۴ مصاحبه اصول) برای مدارسی که طلاب آنها از دیپلم و بالاتر پذیرش میشوند؛
- دارا بودن حداقل ۲۵ سال سن.
تبصره: نحوه احراز صلاحیتهای بندهای ۱الی۴ موضوع این ماده توسط مرکز امور صیانتی حوزههای علمیه با حضور معاونت تهذیب و براساس دستورالعملی خواهد بود که توسط مرکز مذکور تهیه و به تأیید مدیر حوزههای علمیه خواهد رسید.
ماده ۴: شرایط اختصاصی جذب راهنمایان تهذیبی- تربیتی به شرح زیر میباشد:
- ۱. دارا بودن گواهی اتمام دوره «تربیت راهنمای تهذیبی تربیتی» از معاونت تهذیب و تربیت؛
- ۲. دریافت امتیاز لازم در مصاحبه علمی، تربیتی و مهارتی که بر اساس این آییننامه صورت میگیرد.
تبصره: افراد دارای تجربه کافی در زمینه امور تهذیبی تربیتی، راهنمایی که فاقد گواهی موضوع شرایط اختصاصی فوق میباشند، با تأیید معاون تهذیب و تربیت میتوانند از شرط دارا بودن گواهی مذکور معاف شوند، ولی جذب آنها منوط به موفقیت در مصاحبه علمی، تربیتی و مهارتی موضوع این آییننامه میباشد.
ماده ۵: احراز صلاحیت علمی و مهارتی راهنمایان تهذیبی- تربیتی موضوع ماده ۴ در هیئتهایی با عنوان «هیئت احراز صلاحیت علمی و مهارتی راهنمایان تهذیبی تربیتی» که در معاونت تهذیب و تربیت تشکیل خواهد شد؛ صورت میپذیرد.
ماده ۶: هر «هیئت احراز صلاحیت علمی و مهارتی راهنمایان تهذیبی تربیتی» متشکل از ۵ نفر با ترکیب زیر خواهد بود:الف) دو نفر از مدیران با تجربه واحدهای آموزشی و برخوردار از رویکرد تربیتی؛ب) دو نفر از اساتید متخصص و برخوردار از سابقه فعالیت تهذیبی تربیتی یا راهنمایی در واحدهای آموزشی؛ج) یک نفر از اساتید متخصص در امر مشاوره و روانشناسی اسلامی.
تبصره: جلسات هیئت احراز صلاحیت با حضور ۳ عضو رسمیت مییابد و نمره ارزیابی نهایی، میانگین نمره ایشان خواهد بود؛ شیوه نامه موضوع این ماده به تأیید مدیر حوزههای علمیه خواهد رسید.
ماده ۷: اعضای هیئتهای موضوع ماده ۶ باید دارای شرایط زیر باشند:
- دارای صلاحیتهای عمومی مصرح در ماده ۳ این آیین نامه؛
- حداقل ۳۵ سال سن؛
- توانایی در اختبار راهنمایان تهذیبی- تربیتی حسب تشخیص معاونت تهذیب و تربیت.
ماده ۸: اساتید واجد شرایط عضویت در هیئتهای احراز صلاحیت علمی و مهارتی، توسط معاونت تهذیب و تربیت جهت تأیید و صدور حکم به مدیر حوزههای علمیه معرفی میشوند؛ حکم این اساتید توسط مدیر حوزههای علمیه برای مدت دو سال صادر میگردد؛ تمدید احکام در صورت ارزیابی موفق اساتید موضوع این ماده بلامانع است.
ماده ۹: هیئتهای احراز صلاحیت علمی و مهارتی راهنمایان تهذیبی- تربیتی، مصاحبه خود را بر اساس شاخصهایی - که توسط معاونت تهذیب و تربیت تهیه، و به تأیید مدیر حوزههای علمیه خواهد رسید - انجام خواهند داد.
ماده ۱۰: دورههای دانشافزایی و ارتقای راهنمایان، و دورههای مقدماتی و تکمیلی آشنایی با مهارتهای تربیت اسلامی و راهنمایی و مشاوره اسلامی، از لحاظ منابع، تعداد ساعت و نحوه برگزاری بر اساس دستورالعملی که توسط معاونت تهذیب و تربیت با همکاری مرکز مشاوره اسلامی حوزههای علمیه تهیه و به تأیید مدیر حوزههای علمیه میرسد، صورت میپذیرد.
ماده ۱۱: راهنمایان تهذیبی تربیتی، حسب میزان توانمندی، تخصص، تجربه و نوع مخاطبان براساس دستورالعملی که توسط معاونت تهذیب و تربیت تهیه و به تأیید مدیر حوزههای علمیه میرسد، رتبهبندی خواهند شد.
ماده ۱۲: وظایف راهنمایان تهذیبی – تربیتی به شرح زیر میباشد:
- راهنمایی و تعامل با طلاب براساس نظام تهذیبی تربیتی و با تأکید بر موارد زیر:
الف) شناخت و تعمیق باورهای دینی؛ب) انس با قرآن کریم و سیره و آثار اهل بیت عصمت طهارت (علیهم السلام)؛ج)آراستگی به فضائل اخلاقی و انجام مستحبات و پیراستگی از رذائل؛د) رسالت اجتماعی و عرصههای خدمت طلبگی؛هـ) حفظ و تعمیق هویت حوزوی و ترغیب به تلبس به لباس مقدس روحانیت طبق ضوابط؛و) ایجاد و ارتقای انگیزههای تحصیلی و تهذیبی در طلاب؛ز) تأدب به آداب و زی طلبگی؛
- ارتباط فردی مؤثر با طلاب به منظور آشنایی با روحیات و ویژگیهای شخصیتی و تلاش جهت حل مسائل و مشکلات آنان در زمینههای تهذیبی و تربیتی؛
- رعایت شئونات اسلامی و حوزوی در ارتباط و ارائه راهنمایی تهذیبی تربیتی؛
- شناسایی استعدادها به منظور هدایت و جهتدهی به سیر طلبگی؛
- تلاش جهت رشد بینشی و بصیرتی و انقلابی طلاب؛
- تحفظ کامل بر برخورد ناصحانه و مشفقانه و پرهیز از ایجاد فضای بیاعتمادی؛
- الگوسازی و آشنا نمودن طلاب با الگوهای علمی و معنوی برجسته حوزوی؛
- پرورش و تقویت روحیه اعتماد به نفس، خلاقیت، تعقل و نظم و انضباط مطابق با معیارها و ارزشهای دینی؛
- شناسایی مسائل و مشکلات تربیتی و تهذیبی واحد حوزوی و اعلام به معاونت تهذیب آن واحد؛
- آسیبشناسی تربیتی طلاب واحدهای آموزشی و در سطوح مختلف تحصیلی و ارائه راهکارهای مناسب برای رفع آسیبهای موجود؛
- تعامل با والدین طلاب در صورت لزوم با هماهنگی مدیر واحد حوزوی؛
- اهتمام و پیگیری نسبت به برگزاری کارگاههای تربیتی، تحصیلی، مهارتی و سبک زندگی برای طلاب و خانواده ایشان با رعایت شئون اخلاقی و حوزوی؛
- ارجاع موارد مورد نیاز به مداخله تخصصی و درمانگری به مراکز مشاوره حوزوی با هماهنگی معاونت تهذیب واحد حوزوی؛
- شرکت در دورههای آموزشی و ارتقای مستمر دانش و مهارتهای مورد نیاز؛
- ارائه گزارش دورهای از عملکرد خود و وضعیت تهذیبی تربیتی طلاب واحد آموزشی مربوطه؛
- انجام سایر وظایف محوله و همکاری با تمامی بخشها بهویژه معاونت تهذیب واحد حوزوی؛
ماده ۱۳: راهنمایان تهذیبی- تربیتی پس از دریافت حکم، حسب تشخیص معاونت تهذیب استانها، با لحاظ سطوح مدارس و اقتضای واحدهای آموزشی و خوابگاهی، جهت فعالیت معرفی خواهند شد.
ماده ۱۴: واحدهای آموزشی و خوابگاهی
[۱] ملزم به بکارگیری راهنمایان تهذیبی- تربیتی دارای حکم و مطابق شرایط و ضوابط مندرج در این آییننامه میباشند.
ماده ۱۵: راهنمایان تهذیبی- تربیتی باید در طول سال تحصیلی و در ساعات فراغت طلاب جهت راهنمایی و پاسخگویی و انجام وظایف، در دسترس طلاب باشند، حسب مورد در واحدهای آموزشی و خوابگاهی حضور مییابند.
ماده ۱۶: حقالزحمه و امتیازات مالی راهنمایان تهذیبی – تربیتی همانند اساتید آموزشی همان سطح بوده و بر اساس دستورالعملی -که توسط دفتر برنامهریزی و نظارت راهبردی و معاونت تهذیب و تربیت تهیه و به تایید مدیر حوزههای علمیه رسیده است- محاسبه و پرداخت خواهد شد.
ماده ۱۷: حکم راهنمایان تهذیبی – تربیتی پس از طی مراحل جذب و بکارگیری توسط معاونت تهذیب و تربیت صادر خواهد شد.
ماده ۱۸: ارزشیابی راهنمایان تهذیبی- تربیتی به صورت سالانه براساس شاخصهایی که توسط معاونت تهذیب و تربیت تهیه و بهوسیله طلاب، معاونان تهذیب و مدیران مدارس تکمیل میگردد، صورت میپذیرد.
تبصره: بکارگیری مجدد راهنمایان تهذیبی- تربیتی در واحدهای حوزوی منوط به کسب امتیاز لازم در ارزشیابی خواهد بود.
ماده ۱۹: سرانه انجام راهنمایی به طور میانگین ۲ ساعت در ماه به ازای هر طلبه میباشد.
تبصره: مرجع تأیید میزان ساعات ارائه خدمات راهنمایی در واحدهای حوزوی با رعایت سقف موضوع این ماده معاونت تهذیب و تربیت استان میباشد.
ماده ۲۰: مؤسسین مدارس موظف به پرداخت حقالزحمه راهنمایان تهذیبی- تربیتی مدرسه به میزان تعهد به اساتید همان مدرسه میباشند.
ماده ۲۱: مدیران واحدهای آموزشی و خوابگاهی با پیشنهاد راهنمایان تهذیبی- تربیتی یا به صلاحدید خود از مشاوران مراکز مشاوره حوزوی جهت ارائه خدمات مشاورهای به طلاب نیازمند در محل واحد آموزشی یا خوابگاهی، دعوت به همکاری مینمایند.
ماده ۲۲: مدیران واحدهای آموزشی و خوابگاهی موظف هستند گزارش دورهای راهنمایان تهذیبی- تربیتی فعال در مدرسه را تهیه و به معاونت تهذیب مرکز مدیریت حوزههای علمیه ارائه نمایند.
ماده ۲۳: دبیرخانه شورای عالی حوزههای علمیه موظف است در دوسال اول هر ۶ ماه یکبار گزارشی از اجرای این مصوبه را تهیه و به شورای عالی حوزههای علمیه ارائه نماید.
ماده ۲۴: این آییننامه در
۲۴ ماده و ۵ تبصره در تاریخ ۱۴۰۱/۰۲/۳۰ به تصویب شورای عالی حوزههای علمیه رسید و از تاریخ ابلاغ لازمالاجراء میباشد.
- ۱منظور از واحدهای خوابگاهی، محل اسکان طلاب دروس آزاد حوزه علمیه قم میباشد.
اسناد پشتیبان